Page 1 of 1

Eurocrisis

PostPosted: Sun Jun 03, 2012 10:11 pm
by Pilgrim2
Plan redding euro door 'splitsing'

BERLIJN - De Europese instellingen werken aan een masterplan voor de redding van de eurozone en een uitweg uit de crisis.

In het plan is een optie opgenomen waarin voor een deel van de Europese Unie andere regels zouden gaan gelden, zo meldde zondag de krant Welt am Sonntag.

De maatregelen worden uitgewerkt door het hoofd van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, president van de Europese Unie Herman van Rompuy, EU-Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker.

Het plan zou eind juni tijdens een EU-top worden besproken, schrijft de krant op basis van Europese bronnen.

Uitweg
Het 'masterplan' zou een definitieve uitweg uit de crisis moeten wijzen. ''In de rest van de wereld vraagt men 'waar willen jullie naar toe?'. Het plan moet daar een antwoord op geven'', aldus een van de bronnen.

Opties die worden overwogen zijn meer macht voor Europese instellingen, een Europees toezichtsorgaan voor de bankensector, de harmonisatie van het begrotings-, belastings- en buitenlandsbeleid van de EU-lidstaten en hervormingen van de sociale programma's.

http://www.nu.nl/economie/2826064/plan- ... tsing.html

Re: Eurocrisis

PostPosted: Sun Jun 03, 2012 11:03 pm
by Ariel
Opkomende markten laten euro vallen

zondag 3 juni 2012

LONDEN (ANP) - Centrale banken in opkomende landen hebben de afgelopen maand op grote schaal de euro als valuta van de hand gedaan. Dat schrijft de krant The Financial Times na gesprekken met valutahandelaren. Dat zou hebben bijgedragen aan de sterke waardedaling van de euro, die in mei met bijna 7 procent in waarde is gedaald ten opzichte van de dollar.

http://www.elsevier.nl/web/Artikel/3403 ... vallen.htm

Re: Eurocrisis

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 8:58 am
by mercator
Als Wilders de verkiezingen wint gaat dat ESM verdrag dat Rutte heeft getekend gewoon de vuilnisbak in. Dat doen de Grieken toch ook met hun opgelegde bezuinigingen? Ik vind dat zo raar, Europa/Brussel bedreigt opstandige landen met hel en verdoemenis maar wat kunnen dweil Van Rompuy en salon-linkse Barroso doen ? Een oorlogsvloot naar de Amsterdamse grachten sturen ? Ze kunnen helemaal niks doen. De verpletterende verantwoordelijkheid voor de Euro-ramp ligt bij de mensen zelf, de kiezers die figuren als Rutte en De Jager op hun troon hebben gehesen, de ja-knikkers van Brussel.

Stel je even voor dat België ook een aanval van gezond verstand krijgt en de EU uitkotst, wat gaan al die vetbetaalde lui in Brussel doen ? Als hun electriciteit en water worden afgesneden in hun riante kantoren zullen ze rap weg zijn.

Re: Eurocrisis

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 9:57 am
by Ariel
Gisteren had ik even hoop. Een masterplan die de euro moet redden. Wow!!!! dacht ik. Nou gaat het gebeuren. De zwakke landen worden gescheiden van de sterke landen. Maar nee...niks van dat alles. Het masterplan is een wanhoopsdaad die er voor zorgt dat Europa noh meer macht krijgt.

>( Belgen, haal jullie geriaat Herman Van Rompuy naar huis, wij willen hem niet, en sluit hem in op een afgesloten afdeling van een verzorgingshuis .

Europese leiders komen met vergaand reddingsplan euro

maandag 4 juni 2012

De belangrijkste Europese leiders bereiden een plan voor dat een definitieve oplossing moet vormen voor de eurocrisis. In het plan worden veel bevoegdheden overgeheveld naar Europa.

Aan het plan werken Herman Van Rompuy (voorzitter Europese Raad), Mario Draghi (president Europese Centrale Bank), José Manuel Barroso (voorzitter Europese Commissie) en Jean-Claude Juncker (voorzitter Eurogroep) mee.

De leiders willen het plan in abstracte vorm op de eurotop van 28 juni presenteren, maar dit weekend lekten al delen van het plan uit via de Duitse krant Welt am Sonntag en persbureaus.

‘In de rest van de wereld vraagt men "waar willen jullie naar toe?". Het plan moet daarop een antwoord geven,’ zegt een bron over het ‘masterplan’.

Europese schuld
De leiders zouden onder meer overwegen voor een deel van de Europese Unie andere regels te laten gelden dan voor andere landen. Ook willen zij een gemeenschappelijk vangnet voor Europese banken, waarbij Europa als geheel garant staat.

Als dat niet helpt, overwegen de leiders een Europese staatsschuld. Nederland is daar fel op tegen.

Om met deze stappen akkoord te gaan, zou Duitsland veel strenger toezicht op begrotingen willen afdwingen. Dit zou kunnen door meer macht over te hevelen naar de Europese Commissie, het Europese Hof van Justitie of een op te richten Europees ministerie van Financiën.

Toezichtorgaan
Daarnaast wordt de oprichting van een Europees toezichtorgaan voor de bankensector overwogen en zouden de leiders het beleid op het gebied van begrotingen, belastingen, sociaal beleid en buitenland meer willen harmoniseren.

In de komende vijf tot tien jaar leveren eurolanden volgens de plannen veel bevoegdheden in.

Meer bevoegdheden voor het Europees Parlement of een gekozen EU-president zou voor democratische controle kunnen zorgen, staat in het plan. De vergaande opties moeten definitief voor rust op financiële markten zorgen, hopen de opstellers.

Door Marlou Visser

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europ ... n-euro.htm

Re: Eurocrisis

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 10:23 am
by mercator
Ariel wrote: >( Belgen, haal jullie geriaat Herman Van Rompuy naar huis, wij willen hem niet, en sluit hem in op een afgesloten afdeling van een verzorgingshuis .

Die vent hebben ze daar gezet juist omdàt die zo dwaas is. Hij beroemt zich op zijn dichterlijke kwaliteiten, hij schrijft nl. "haikoes", Japanse gedichtjes maar dan in t Vlaams.

Re: Eurocrisis

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 7:31 pm
by Ariel
Premier Rutte wil geen discussie over reddingsplan euro

maandag 4 juni 2012

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) wil op dit moment geen discussie over het plan van Europese leiders dat een definitieve oplossing moet vormen voor de eurocrisis. 'We moeten nu problemen oplossen en ons niet verliezen in structuurdiscussies over de toekomst van Europa.'

Dat heeft Rutte dinsdag gezegd in reactie op de plannen van Herman Van Rompuy (voorzitter Europese Raad), Mario Draghi (president Europese Centrale Bank), José Manuel Barroso (voorzitter Europese Commissie en Jean-Claude Juncker (voorzitter Eurogroep).

Afspraken
Van Rompuy zei maandag dat eurolanden hopelijk aan het eind van het jaar plannen presenteren voor verdere economische integratie in de eurozone. De betrokkenen werken aan 'de bouwstenen voor de verbetering van de monetaire unie'.

Premier Rutte benadrukt dat iedereen de gemaakte afspraken moet nakomen over het wegwerken van schulden, over hervormingen en het bevorderen van economische groei. 'Zo werk je aan herstel van vertrouwen. Zo lossen landen als Griekenland en Spanje hun problemen op.'

PVV en ChristenUnie hebben Rutte om opheldering gevraagd over het reddingsplan. ChristenUnie-leider Arie Slob vindt het tijd voor een debat met Rutte. De PVV vreest dat er met dit 'absurde plan' meer macht en bevoegdheden worden overgedragen aan Brussel.

Invulling
Van Rompuy, Draghi, Barroso en Juncker willen hun plannen in abstracte vorm presenteren bij de top van de Europese Unie eind deze maand. Op basis daarvan moet er verder worden gewerkt aan de concrete invulling van het plan.

Dinsdag ontvangt Rutte Van Rompuy in Den Haag. Donderdag brengt hij een bezoek aan Spanje en Portugal als voorbereiding van de EU-top voor Europese regeringsleiders.

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europ ... n-euro.htm

Re: Eurocrisis

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 11:46 pm
by Ariel
S&P: Aanzienlijke kans op Grieks vertrek uit eurozone

maandag 4 juni 2012

De kans dat Griekenland in de komende maanden uit de euro stapt, is volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) minstens 33 procent. Het vertrek kan worden ingeluid door het afwijzen van de hervormingen die de geldschieters van Griekenland eisen.

Dat stelde heeft de kredietbeoordelaar maandag gemeld.

Vanwege het afwijzen van de hervormingen verliest Griekenland de financiële steun van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Ernstige schade
'Die ontwikkeling zou, in onze ogen, de Griekse economie ernstige schade toebrengen en waarschijnlijk leiden tot een bankroet van het land,' aldus S&P.

'Wij achten het onwaarschijnlijk dat andere landen Griekenland naar de uitgang zullen volgen, zeker als ze de economische gevolgen van zo'n stap zien.'

Negatieve gevolgen
S&P verwacht niet dat een vertrek van Griekenland 'automatisch' negatieve gevolgen heeft voor de kredietbeoordelingen van andere eurolanden.

'Veel hangt af van de robuustheid waarmee Europese beleidsmakers, de EU en de ECB reageren. We verwachten dat andere eurolanden die noodsteun ontvangen, zullen volharden in hun voorgenomen hervormingen in het geval van een Grieks vertrek.'

Door Jeroen Langelaar

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europ ... rozone.htm

Re: Eurocrisis

PostPosted: Tue Jun 05, 2012 10:25 am
by mercator
Van dat plan van Van Rompuy moeten we ons helemaal niks voorstellen. Hij denk trouwens tijd genoeg te hebben, pas eind van dit jaar komt hij met zijn "abstract plan". Die vent is het helemaal naar de bol gestegen. Dat komt ervan als je alsmaar wordt opgehemeld door lui die heimelijk denken die sukkel is zo dom, die kunnen we alles laten zeggen.

Heel die EU-dreiging is in se een sof, die gasten in Brussel leiden aan grootheidswaanzin. Als het er écht op aankomt kunnen ze helemaal niks waarmaken. In Griekenland wordt dat op dit moment geïllustreerd, de Grieken lachen met al die boetes en sancties, die betalen ze al evenmin als hun schulden. En al wat Brussel kan doen is nog wat meer geld uit de zakken van de Nederlandse en Duitse belastingbetaler te schudden. Dààr ligt hem het probleem, niet in Brussel. Het is aan ons om heel die bende landverraders naar huis te stemmen.

Re: Eurocrisis

PostPosted: Tue Jun 05, 2012 10:50 am
by Ariel
mercator wrote: Het is aan ons om heel die bende landverraders naar huis te stemmen.


Ik ben het helemaal met je eens. Maar we mogen niet stemmen. Al die landverraders zijn op ondemocratische wijze op het Brusselse pluche terecht gekomen, en zullen daar nog lang , heel tevreden en volgevreten van onze centen op blijven zitten. Ik hoop dat eens deze kerels met pek en veren zullen worden tentoongesteld. Ik wil de schandpaal terug.

Re: Eurocrisis

PostPosted: Tue Jun 05, 2012 10:57 am
by mercator
Ariel wrote:Ik ben het helemaal met je eens. Maar we mogen niet stemmen. Al die landverraders zijn op ondemocratische wijze op het Brusselse pluche terecht gekomen,

Dat is waar, maar ze zijn ooit allemaal als nationale politici verkozen geworden, en mogen hun ouwe dag slijten in Brussel en Straatsburg. Dus ze zijn wel degelijk door onze eigen schuld daar terecht gekomen. En dat gaat nu nog altijd vlot door, voor de man in de straat is de EU nog altijd een zegen, dat wordt er door de staatspropaganda en op school constant in gehamerd. Het besef groeit wel dat de EU een ramp is voor de Europese volkeren, maar traag. Daarom ook dat de Brusselse ouwe sokken zo gretig de kaart van de moslims trekken, die hebben alles te winnen bij een gratis verblijf in Europa.

Ken je deze ? ImageGuy Verhofstadt, DE grote Europeaan en een van de ergste rampen die België ooit over zich heen heeft gekregen. Onder zijn bewind zijn er 750.000 moslims in België terecht gekomen, nu zet die zijn onzalig werk voort aan de rijkgevulde tafelen van Brussel en Straatsburg. Voor de hand liggende opmerkingen over de invloed van al dat geschrans op zijn tanden worden niet gemaakt...

Kom, nu we toch bezig zijn in een Europees griezelkabinet, deze dan maar, J L Dehaene, ook Euro parlementariër, begonnen als burgemeester van een Vlaams provinciestadje, vandaar ook nu nog genaamd het Varken van Vilvoorde: Image

Re: Eurocrisis

PostPosted: Tue Jun 05, 2012 11:52 am
by Ariel
Kom, ik gooi er ook even één tegen aan. Wim Camp. Image Homoseksuele CDA motermuis die eens gezegd heeft dat Islam onze bondgenoot is.

Re: Eurocrisis

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 7:15 pm
by Ariel
Wat een toestand. Duitsland wil meer macht naar de EU, en nu wil ook Frankrijk meer macht naar Europa.

Ook Frankrijk wil meer macht naar Europese Unie

vrijdag 8 juni 2012

Frankrijk staat achter een sterkere politieke rol van de Europese Unie. Maar niet voordat de schuldencrisis op een effectieve manier is bedwongen.

Dat zei de Franse minister voor Europese Zaken, Bernard Cazeneuve, vrijdag.

De minister reageerde hiermee op een oproep van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij pleitte donderdag voor meer politieke macht naar de Europese Unie, om een goed antwoord te kunnen geven op de schuldencrisis.

Poltieke Unie
Cazeneuve wil ook richting een politieke Unie, maar hij vindt dat 'institutionele hervormingen niet vooruit kunnen lopen op de dringende actie waar de crisis om vraagt'.

Aan het einde van de maand zullen de lidstaten tijdens een Eurotop praten over de problemen van de schuldencrisis in Europa. Merkel zal de politieke unie die zij voor ogen heeft tijdens de top aan de lidstaten voorleggen.

Door Servaas van der Laan

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europ ... e-Unie.htm

Re: Eurocrisis

PostPosted: Mon Jun 11, 2012 10:32 am
by Ariel
Waarom moeten wij offers brengen voor euro?

De Spanjaarden zijn nog onbetrouwbaarder dan de Grieken. Die conclusie kunnen we cijfermatig wel trekken, als we ons kabinet mogen geloven.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) ging er nog van uit dat van het aan de Grieken geleende bedrag volledig zou terugkomen. Premier Mark Rutte (VVD) hanteert al een marge van 5 procent ten aanzien van Spanje: ‘Ik ga geen garanties geven, maar er is wel een kans van 95 tot 100 procent dat het geld terugkomt.’ Of is er sprake van voortschrijdend inzicht?

Nulletjes
Nu wil Rutte er in Brussel weleens een paar nulletjes naast zitten, dus ook die 5 procentjes stemmen niet bepaald gerust. Hij bouwt de deceptie zelf ook al in; hij gaat geen garanties geven - garantie tot de deur dus.

Hij kan geen garanties geven, maar beschikt wel over een glazen bol als het gaat over ons geliefde betaalmiddel. Rutte gaat ervan uit dat de euro er over een halve eeuw nog steeds is. ‘Ik denk het wel,’ zei hij. Dat klinkt ook weer erg overtuigend. Denk ik.

Naadloos
Het verschil tussen de rechts-liberaal (in theorie dan) Rutte en de gelovigen van D66 wordt ten aanzien van Europa steeds kleiner. Alexander Rinnooy Kan sluit naadloos aan bij Rutte: volgens Rinnooy Kan moeten we offers brengen voor Europa.

De argumentatie is weer heel solide: ‘We hebben goede tijden gehad en in de slechte tijden wordt iets van ons verwacht.’ Hoezo, is daar niet hard voor gewerkt dan? In tegenstelling tot Zuid-Europa? Ook het woordje ‘iets’ is ietwat eufemistisch te noemen.

Calimero
Dan komt weer het wat sleets rakende Calimero-riedeltje: Nederland kan gezien de opkomst van economische topspelers als China en Rusland alleen een rol blijven spelen als het deel uitmaakt van de eurozone. En: we zijn te klein om dat in ons eentje te realiseren.

Hoe landen als Zwitserland en Denemarken dat wél klaarspelen, blijft de vraag waarop we van Rinnooy Kan geen antwoord krijgen. Maar hij wordt wel voorzitter van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank.

Democratischer
Zijn partijgenoot Alexander Pechtold wil dat Europa democratischer wordt. Het Europees parlement moet belangrijker worden en zo stort hij nog wat mantra’s over ons uit. Hij gaat compleet voorbij aan de vraag of Europese democratie door Nederlandse burgers wel als democratie wordt beschouwd, zolang wij onszelf niet in de eerste plaats als Europeanen beschouwen, maar als Nederlanders.

Geen democratie, geen inspraak, wel offers brengen. Je zou er een boek over kunnen schrijven, maar dat is er al: Animal Farm, van George Orwell. Met u in de rol van het verknechte werkpaard. Vreemd dat liberalen nu een dergelijke onvrije geschiedenis schrijven.

Paul Lieben

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Oh-oh ... r-euro.htm

Re: Eurocrisis

PostPosted: Thu Jun 14, 2012 6:55 pm
by Ariel
CPB: Uiteenvallen eurozone serieuze mogelijkheid

donderdag 14 juni 2012

Het Centraal Planbureau (CPB) houdt rekening met het uiteenvallen van de eurozone. CPB-directeur Coen Teulings noemt het einde van de muntunie 'een serieuze mogelijkheid'.

Teulings zei in een gesprek met nieuwsradio BNR dat politici nu duidelijke keuzes moeten maken om het instorten van de eurozone te voorkomen.

'Het wordt tijd voor een oplossing die echt een stap vooruit zet.' Doormodderen is volgens de CPB-directeur geen optie meer.

Maatregelen
Er zijn volgens Teulings ingrijpende maatregelen nodig, vooral in de bankensector. 'Anders valt de eurozone geleidelijk uit elkaar en dan zullen onze vorderingen in Zuid-Europa oninbaar blijken te zijn.'

Het planbureau presenteerde donderdag de doorberekening van het Kunduz-akkoord. Volgens de raming wordt met de maatregelen volgend jaar nipt een begrotingstekort van 2,9 procent gehaald.

Lichte groei
De economische groei blijft voorzichtig. Dat komt volgens het CPB door de achterblijvende binnenlandse bestedingen, die worden gedrukt door de daling van de huizenprijzen, de problemen bij de pensioenfondsen en de gevolgen van begrotingstekort, aldus het CPB.

Teulings lichtte toe dat als de partijen in 2017 begrotingsevenwicht willen bereiken, 25 miljard extra moet worden bezuinigd.

Door Servaas van der Laan

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Econo ... jkheid.htm

Re: Eurocrisis

PostPosted: Fri Jun 15, 2012 9:10 am
by mercator
Ariel wrote: 'Anders valt de eurozone geleidelijk uit elkaar en dan zullen onze vorderingen in Zuid-Europa oninbaar blijken te zijn.'


Dat snap ik niet. Als de Europese landen terug gaan naar een eigen munt worden die Euro-schulden daarin omgezet en klaar is kees toch ? Hoe deden we dat vroeger dan ? En als pakweg China leent aan Amerika gaat dat toch ook met 2 verschillende munteenheden ?

Als ik bij een Poolse bank geld leen, en ik zeg achteraf ik betaal niks terug, want ik reken in euro's, niet in zlotys, blijft die schuld toch ook gewoon staan ?

Re: Eurocrisis

PostPosted: Fri Jun 15, 2012 1:45 pm
by Arun Mahalingam
Nigel Farage brengt wat duidelijkheid in het EU parlement. Let op de reacties in de zaal.